Kezdőlap


TECHNIKAI JELLEMZŐKA 630mm-es belső átmérőjű reaktor névlegesen 300kW hideg gáz teljesítményű ( célszerűen 80-110 kWe generátorral), mely faaprítékkal és megfelelő méretű (70mm hosszig) maradék terméssel üzemel. A tesztelés feltétlen speciális üzemanyagot, üzemanyag keveréket kíván (nem aG30-as faaprítékot).


A 950mm-es belső átmérőjű reaktor névlegesen 700kW hideg gáz teljesítményű ( célszerűen 160-250 kWe generátorral), mely faaprítékkal és megfelelő méretű (90mm hosszig) maradék terméssel üzemel. A tesztelés ajánlott speciális üzemanyaggal, üzemanyag keverékkel végezni (nem aG30-as faaprítékkal).


A reaktorok, amelyeket gyártani tudunk általában hamuolvadási hőmérsékletet kívánnak amely 930 C fok feletti hőmérsékletet jelent, (ezt nem nehéz elérni) és az üzemanyagnak a faaprítokhoz hasonlóan "folyékonynak" kell lennie. A mezőgazdasági hulladékot megfelelő hosszúságú (30-70mm) darabokra kell aprítani, a függőleges beetetés előtt.

A nem faapríték üzemanyagot nagyobb reaktorban kell tesztelni (950mm-es belső átmérőjű reaktor névlegesen 700kW hideg gáz teljesítményű 250 kWe generátorral). Az üzemanyag beadagolása 300mm átmérőjű levegő elzáró furaton történik, így könnyű megfelelő méretűre aprítani a biohulladékot.

Gazdaságosság - karbantartási és amortizációs költség

Névleges teljesítménynél 3 Ft / kWh-ra számolhatunk a gázfejlesztőt illetően. Garantált ez a költségszint a kopó alkatrészekre, ha megfelelően működtetjük a rendszert faaprítékkal vagy mezőgazdasági hulladékkal.

Megjegyzendő, hogy a városi hulladék nem alkalmas az üzemanyaghoz való keverése (sem technikailag, sem jogilag): A Cl és a F (pl. PVC-ből, PTFE-ből) jelentősen megemeli az 1,4841-es reaktor tartály belső kopását (normál esetben 0,1mm a kopás évente, amely több mint 10évet biztosít a gázfejlesztő életterma lejáratát követően)

Ajánlatunk egy 1500 RPM fordulatú szinkrongenerator, http://www.meccalte.it/ (a csúcsteljesítmény 40C-nál kb. 5-10%-kal nagyobb, mint a fagáz-levegő keverékkel üzemelő motor tengelyén mért teljesítmény), egy 12 literes 6 hengeres szikragyújtásos motor a Tedom cégtől ( http://motor.tedom.eu/ a Cseh Köztársaságból ) valamint egy 10,35 literes MAN-liszenszű szívó (nem turbó) motor Magyarországról. Ezen CHP berendezéseket az erőmű vételára tartalmazza.

A vásárló által kedvelt motor (ha az hengerfejen szikragyújtásos) vagy generátor használata is lehetséges, de ezeket ki kell értékelni, többlet időráfordítást és költséget eredményez. Pl. 25 literes vagy nagyobb motor választható a yamz.ru portálon.

Névleges teljesítménynél 6 Ft / kWh-ra számolhatunk a motort és a generátort illetően (beleértve a motorolaj és olajszűrő cserét, a 20 000 üzemóra utáni generáljavítást, a csapágyak, a hengerek, a szelepek, a szelepfészkek és a 80 000 üzemóra utáni motorblokk cseréjét)

A 450 C-os kipufogó gáz (hőveszteség) hasznosítható a hatásfok (elektromos energia) növelése érdekében Rankine, ORC, Kalina, Stirling vagy Ericsson ciklussal, de egyelőre (2012) erre konkrét kivitelezést nem vállalunk (de vízmelegítésre hőcserélővel egyszerű megoldás kínálkozik)

150kWe teljesítmény alatti erőműveknél bemelegedéskor (1-1,5h) 3 fázisú 6kW (max.9kW) 400V elektromos energia ellátás szükséges. A bemelegedés után az erőmű fogyasztása mindössze kb. 3kW. Ezt a teljesítményt a ventilátorok, a behordócsigák, a levegősűrítő, a pneumatika rendszer(a beetető zsiliphez) és az erőműt vezérlő elektronika igényli.

150kWe teljesítmény feletti erőműveknél bemelegedéskor (1-1,5h) 3 fázisú 12kW (max.18kW) 400V elektromos energia ellátás szükséges. A bemelegedés után az erőmű fogyasztása mindössze kb. 6kW. Ezt a teljesítményt a ventilátorok, a behordócsigák, a levegősűrítő, a pneumatika rendszer(a beetető zsiliphez) és az erőműt vezérlő elektronika igényli.

* A reaktor hideggáz-teljesítménye a névleges („elektromos”) teljesítmény 3-szorosa. Ugyanis a gázmotor (a hőteljesítmény nélkül) kb. 35-42% közötti mechanikus hatásfokú, a generátor 90% körüli. A gázfejlesztő a névleges teljesítmény 33%-110%-a között használható. A gázmotor indítása kb 1 órával a reaktor begyújtása után történhet. Teljes bemelegedési idő kb 2.5 óra. Ezután a kátránytartalom kb 10-90 mg/Nm3. Összehasonlításképpen a hagyományos Imbert reaktoroknak kb. 1000 mg/Nm3, a nyitott reaktoroknak 9000 mg/Nm3, az ellenáramú gázfejlesztőnek (és a cigarettának) pedig 20000 mg/Nm3 feletti

** A gázfejlesztő-reaktor (3.7m magas, 2.2x6m alapterület) előtető alá („színbe”) telepíthető. Az üzemanyagtároló lehet színben vagy zárt helyiségben (min. 2.2x6m alapterület). A 400V-os háromfázisú szinkrongenerátoros gázmotoros genszet lehet zárt helyiségben (lehetőleg tűzfalhoz közel) vagy jól védett színben. A leghatásosabb zajcsökkentés érdekében a gázmotort lehetséges zárt térben elhelyezett (2.2x6m-es azaz 20'-as) konténerbe telepíteni. Tűzoltóvíz hozzáférés szükséges. Indításhoz 1 vagy 3 fázis, 3.5 kW betáp (80-500kW-nál 3 fázis 10kW) vagy (dízel/benzin/LPG) áramfejlesztő szükséges. Kerítéssel körülzárt terület, figyelmeztető táblák, gyermekek és illetéktelenek távoltartása szükséges. Internet kapcsolat előny (távfelügyelet).

Feltétlenül keressenek meg, ha meglévő földgázas vagy dízel genszetjük a magas tüzelőanyagköltség miatt nagyrészt vagy teljesen kihasználatlan.